croissants-569075_960_720

Majonez kielecki – nie tylko do sałatek

Majonez Kielecki to klasyk w ofercie majonezów – od wielu lat na półkach sklepowych, nieustannie cieszy smakiem kolejne pokolenia. Czy to tylko dodatek do faszerowanych jajek i sałatki jarzynowej? Zdecydowanie nie! Chcemy pokazać Państwu, że to uniwersalny składnik wielu ciekawych potraw.

Wersja tradycyjna

Oprócz wyżej wymienionej sałatki warzywnej, na którą na pewno każda gospodyni ma swój niepowtarzalny patent, proponujemy prostą, szybką w przygotowaniu i smaczną sałatkę makaronową, która sprawdzi się zarówno na ciepło jako główne danie, jak i na zimno, na przykład w formie dodatku do grilla.

Składniki:

  • pół paczki makaronu typu muszelki

  • puszka kukurydzy odsączonej z zalewy

  • pęczek szczypiorku

  • około 20 dag szynki pokrojonej w drobną kostkę

  • kilka sztuk ogórków konserwowych, pokrojonych w kostkę

  • dwa ząbki czosnku (zmiażdżone)

  • cztery łyżki majonezu Kieleckiego

  • sól i pieprz do smaku

Makaron należy ugotować al dente, dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać i gotowe – sałatka praktycznie robi się sama, w czasie nie dłuższym, niż ten potrzebny na ugotowanie makaron.

Coś dla wielbicieli podróży

Majonez Kielecki może być świetnym uzupełnieniem tak nietypowych potraw, jak pochodzące z Japonii sushi. Stosuje się go do delikatnego posmarowania rozłożonej na glonach nori warstwy ryżu, przed dodaniem dodatków i zwinięciem rolki. Do zwijania przyda się mata bambusowa, ponieważ ryż do sushi jest bardzo kleisty. Majonez dodaje potrawie specyficznego smaku, tak lubianego przez Polaków. W roli dodatków do sushi może wystąpić na przykład surowy lub wędzony łosoś, surowy tuńczyk, warzywa takie jak papryka, ogórek, marchew, szczypiorek, oraz dodatki rodem z Azji, jak na przykład marynowana tykwa lub rzodkiew. Możliwości jest bardzo dużo i z pewnością każdy będzie w stanie skomponować sobie takie zestawienie smaków, które będzie mu odpowiadało. Pamiętajmy jednak, że w przypadku używania ryby surowej, musi ona pochodzić z pewnego źródła i być bardzo świeża.

Na słodko

Majonez Kielecki na słodko? Owszem, na przykład jako jeden ze składników znakomitej babki majonezowej. Wypieki tego typu dzięki zawartości majonezu zachowują świeżość bardzo długo, są więc świetną propozycją na święta i inne okazje trwające kilka dni.

Składniki:

  • cztery jajka

  • szczypta soli

  • trzy czwarte szklanki cukru

  • trzy czwarte szklanki majonezu Kieleckiego

  • 90 gramów mąki pszennej

  • 90 gramów skrobi

  • łyżeczka proszku do pieczenia

Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na pianę z dodatkiem cukru. Wtedy dodawać kolejno żółtka, miksując na niskich obrotach. Cały czas mieszając dodać majonez, a na koniec pozostałe składniki. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą 40 minut w temperaturze 180 stopni.

To tylko niektóre z propozycji, w których można wykorzystać majonez Kielecki. Możliwości jest o wiele więcej, zachęcamy więc do ich odkrywania.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>